Cremă de zi pentru ten normal, argan & alantoină

Cremă de zi pentru ten normal, argan + alantoină

FTB05162/2011

Pentru ~50 ml % gr/ml
A ulei de argan 28 14 ml (13 gr)
A alcool cetilic 2 1 gr = 2 TAD
A emulsifiant polivalent 3 1,5 gr = 1 PP 2
B apă minerală plată sau apă de neroli 64,4 32 ml (32 gr)
C alantoină 1 0,5 gr = 1 TAD
C ulei esențial de vetiver 1 15 picături
C conservant: extract concentrat din sâmburi de grapefruit 0,6 10 picături

Dezinfectați recipientul dedicat și toate ustensilele cu care lucrați, detalii în articolul despre dezinfectare

Dozajul tip ”TAD” şi ”PP” se referă la tipul linguriţei de dozare din setul de inox respectiv setul PP disponibil în magazin, şi întotdeuna rasă.

Se adaugă şi se amestecă componentele din faza A într-un recipient termorezistent.

Se adaugă apa din faza B într-un alt recipient termorezistent.

Ambele se pun la căldură pe baie de apă, încălzind până la 70°C, după care se îndepărtează de la căldură. Dacă nu aveţi termometru la dispoziţie, încălzirea se va face până la topirea şi uniformizarea fazei uleioase cu atenţie ca nu cumva să ajungă să fiarbă.

Se încorporează cu atenţie faza B la faza A şi amestecă până se uniformizează, cu minimixer, timp de 2-3 minute cu pauze. Pentru a accelera răcirea, se pune compoziţia peste un vas cu apă rece şi se continuă omogenizarea.

La compoziția rezultată răcită până la temperatura mâinii se vor adăuga rând pe rând ingredientele din faza C și se amestecă până când aceasta devine uniformă.

Compoziţia se transferă în recipientul potrivit.

Compoziția este o cremă de zi pentru uz general ce asigură hidratare, hrănire, calmare și îngrijire. Are consistență moale, se absoarbe ușor în piele.

Uleiul esențial se poate înlocui cu un alt tip după preferinţe, sau se poate neglija din rețetă mai ales dacă se apelează la apa florală în loc de apă minerală, aceasta aducând parfumul specific.

  • Dificultate: începător/avansat/expert
  • Ustensile: cilindru sau cântar de precizie, pahare termorezistente, set linguri de dozare, minimixer, opțional termometru
  • Recipient recomandat: borcan Carven de 50ml sau borcan Ambra
  • Păstrare: 3 luni, ferit de căldură și lumină

Ulei de Cocos – proprietăţi

ulei de cocos

Palmierul de cocos sau cocotierul este un arbore tropical care creşte în înălţime până la 30 m, are frunzele lungi, penate, de 4-5 m lungime și produce fructe tot anul.

Nucile de cocos ajunse la maturitate sunt decojite, pulpa albă este apoi tăiată în bucăţi mai mici care se pun la uscat pentru ca o parte din apă să se evapore.

După uscare bucățile de nucă de cocos sunt trecute printr-o presă, proces în care uleiul este separat de pulpă. Uleiul obținut este colectat într-un vas din care este pompat printr-o serie de materiale textile care-l filtrează, rezultând un ulei limpede, fără impurități, care păstrează cele mai multe elemente ale fructului de cocotier. Este imediat ambalat în tambur, care ajunge la producători de cosmetice și ambalatori de ingrediente cosmetice.

În industria alimentară se folosește de regulă uleiul extras la cald (se obține o cantitate dublă prin acest procedeu), care urmează a fi rafinat și dezodorizat.

ULEI DE COCOS în magazin

Aspectul: lichid translucent la peste 24°C, se solidifică sub această temperatură și devine alb. Are miros specific.

Componenţi principali: acizi graşi: lauric > 50%, caprylic, capric, oleic, myristic, stearic, vitamina A, E, minerale și diverse elemente nutritive

PROPRIETĂŢI:

  • protector solar
  • hidratează şi înmoaie pielea
  • hrănitor și protector al pielii
  • vindecă tăieturile superficiale şi zgârieturile
  • deodorant
  • nu înfundă porii, se absoarbe rapid

RECOMANDAT PENTRU:

  • catifelarea și hidratarea pielii de orice tip
  • tenul deshidratat
  • pielea iritată de la scutece
  • eczeme,herpes
  • buze uscate şi crăpate
  • prevenirea îmbătrânirii pielii
  • condiționarea părului, îngrijirea scalpului
  • keratoză
  • mâncărimi, piele deranjată

UTILIZARE:

  • aplicat pe piele ca atare, sau inclus în compoziţii cosmetice în concentraţie de 5-90%
  • câteva picături de ulei de cocos în apa de baie, iar pielea se păstrează tânără şi suplă. Este recomandat pentru toate grupele de vârstă şi pentru toate tipurile de piele
  • aplicată imediat după duş sau baie formează un strat protector aproape inperceptibil – şi deci nu deranjează – izolează în piele umiditatea. Keratoza, mâncărimile de piele, defecţiunile scutului propriu a pielii sunt remediate prin aplicarea uleiului de cocos după baie.
  • aplicaţie externă regulată de ulei de cocos ameliorează simptomele eczemelor. Poate ajuta de asemenea în infecţii fungice ale la mâini și picioare
  • ca deodorant împreună cu un ulei esențial adecvat pentru cei cu transpiraţia acidă, prin aplicare sub braţ a câteva picături, sau cu recipient tip deo-roll, fără să blocheze porii
  • ca atare sau amestecat cu alte ingrediente cosmetice, protejează părul si pielea de la uscare precum și de efectele nocive ale razelor solare
  • buzele uscate şi crăpate pot fi remediate prin aplicarea câtorva picături de ulei de cosos pur, sau amestecat de exemplu cu propolis, sau ulei esențial de citrice
  • pentru pielea întărită se aplică prin frecare coatele, genunchii sau calcâiele uscate
  • înainte de şamponare aplicaţi câteva picături pe scalp şi masaţi timp de câteva minute
  • ca mască de păr după spălarea părului, se aplică o cantitate suficientă care să acţioneze pe timpul nopţii sub un prosop care acoperă tot capul şi părul. Spălaţi părul dimineaţa.
    Puteţi să-l folosiţi şi în combinaţii cu alte uleiuri sau extracte naturale pentru tratamente specifice.
  • masajul cu ulei de cocos ajută la îndepărtarea stresului şi la relaxare, combinat cu uleiuri esențiale specifice și după preferințe

Unt de Shea – proprietăţi

Untul de Shea se obţine din nucile arborelui Shea-Karité, arbore care începe să rodească după aproximativ 15 ani şi poate da roade de calitate maximă începând de la vârsta de 30 de ani.

Arborele de shea este un foarte important obiect al dezvoltării durabile a economiei rurale africane; începând cu anii `70 s-au depus eforturi considerabile în Ghana pentru a porni activitatea de producție și valorificare.

Untul de Shea este un ingredient de nelipsit din tratamentele cosmetice naturale din întreaga lume, atât în zonele de baştină, cât şi în cele mai luxoase saloane occidentale. A fost utilizat în multe părţi ale Africii în special în Ghana şi Mali din generatii în generaţii pentru proprietăţile sale de hidratare şi vindecare,  pentru a proteja şi condiţiona pielea şi părul deteriorat de soare, vânt şi alţi factori externi.

Sinonime: villetaria paradoxa, unt de karité, sheabutter

UNT DE SHEA în magazin

Aspectul: la temperatura camerei are consistența solidă, culoare crem-verzuie, miros crud caracteristic, fin. Intensitatea mirosului și a culorii poate varia ușor de la un lot la altul în funcție de sezonul și zona recoltării.

Componenţi principali: acizi graşi: oleic, palmitic, linoleic, stearic, omega6, omega9, vitamina A, E, K, butirospermol, fitosteroli, latex, amirine

PROPRIETĂŢI:

  • hidratant intens pentru pielea uscată şi iritată
  • revitalizant al pielii obosite, uscate, a scalpului
  • penetrant, se absoarbe ușor
  • calmant, echilibrant
  • anti-inflamator
  • factor de protecţie UV
  • regenerant, promovează reînnoirea pielii
  • stimulant, activează microcirculația
  • cicatrizant, accelerează vindecarea plăgilor
  • stimulează sinteza de colagen care previne ridurile şi alte semne de îmbătrânire

RECOMANDAT PENTRU:

  • toate tipurile de piele, în special cea uscată
  • riduri şi semne de îmbătrânire
  • buze și zone delicate ale feței
  • pielea iritată de la scutece
  • pielea afectată şi dură sau crăpată
  • vergeturi
  • erupţii cutanate, eczeme, dermatite
  • arsurile solare, răni mici de piele
  • dureri musculare, oboseală, şi tensiune musculară
  • scalp uscat din cauza tratamentelor aplicate pe păr

UTILIZARE:

  • aplicat ca atare pe pielea proaspăt igienizată şi încă ușor umedă
  • în amestec cu uleiuri vegetale, uleiuri esenţiale sau diverse extracte în funcţie de necesităţile pielii, în concentraţie de 5-90%
  • în compozițiile cosmetice cu rol de protecţie solară, pentru aplicare înainte şi după expunerea la soare pentru a reduce exfolierea pielii.
  • ca ingredient în unguentele de masaj pentru muşchii extenuaţi, pentru pielea uscată, pentru drenaj limfatic, împreună cu uleiuri esenţiale în funcţie de scopul tratamentului
  • ca ingredient de masare a scalpului uscat sau cu probleme, dar şi pentru a stimula creşterea părului, combinat cu ingrediente cosmetice alese în funcție de specificul problemelor
  • ca ingredinet în măști pentru părul uscat, degradat, despicat, și pentru disciplinarea părului creț sau rebel
  • ca atare sau combinat cu alte uleiuri vegetale în timpul sarcinii pentru a menţine supleţea pielii, şi pentru a preveni  vergeturile. Poate fi utilizat cu succes şi după naştere pentru a reduce vergeturile deja existente

Pentru topire apelați la bain-marie (baia de aburi), încălziți la 40-50°C, evitați supraîncălzirea, nu recomandăm încălzirea în cuptorul cu microunde. La temperatura de peste 36°C devine mai cremos și se poate amesteca cu diverse alte ingrediente cosmetice, pentru cei care doresc să evite încălzirea untului.

Atenție! Dacă se încălzește în exces, se va cristaliza după răcire.