
ulei de argan - descriere şi recomandări
Uleiul de Argan este presat din fructele arborelui de argan, un copac nativ în Maroc, care trăieşte până la 200 de ani. De secole, marocanii au folosit ulei de argan pentru îngrijirea pielii dar şi în dieta lor cotidiană.
Preluarea uleiului de argan în cosmetică este relativ recentă, deşi localnicii cunoşteau de demult efectele pozitive ale uleiului asupra pielii, folosindu-l pentru tratarea rănilor şi a problemelor dermatologice.
Arborele de argan creşte pe zone restrânse, având nevoie de condiţii climaterice specifice: sol arid dar bogat, soarele Africii şi influenţa temperaturii Atlanticului.
Metoda de obţinere: prin presare la rece din boabele neprăjite, uleiul rezultat nu este dezodorizat şi prezintă miros caracteristic ce poate fi considerat neplăcut
Zona geografică de provenienţă: Maroc
CALITATE: Ulei de Argan BIO, virgin, 50 ml, MAYAM- produs cosmetic natural şi organic certificat de Ecocert Greenlife în concordanţă cu standardul disponibil la http://cosmetics.ecocert.com
PREZENTARE: lichid clar de culoare galben-maronie, vâscozitate medie, miros caracteristic
Specificaţii tehnice LOT VE4178: - gravitate specifică: 0,916
- indice de refracţie: 1,471
- valoare acid: 1,00
- valoare iodine: 98
- indice de saponificare: 192
- acid oleic: 46,31%
- acid linoleic: 32,70%
- acid palmitic: 13,30%
| - acid stearic: 5,86%
- acid arahidic: 0,44%
- aicd eicosenoic: 0,37%
- acid erucic: 0,25%
- acid miristic: 0,14%
- acid palmitoleic: 0,11%
- acid behenic: 0,12%
| Specificaţii tehnice LOT VE4199: - gravitate specifică: 0,916
- indice de refracţie: 1,471
- valoare acid: 0,90
- valoare iodine: 99
- indice de saponificare: 192
- acid oleic: 46,55%
- acid linoleic: 33,36%
- acid palmitic: 12,55%
|
- acid stearic: 5,82%
- acid arachidic: 0,39%
- aicd eicosenoic: 0,39%
- acid erucic: 0,26%
- acid miristic: 0,13%
- acid behenic: 0,12%
- acid palmitoleic: 0,10%
|
Alte elemente: polifenoli, vitamina E, carotenoide, steroli
Proprietăţi- refermizant
- antioxidant
- cicatrizant
- antioxidant puternic
- emolient
- regenerator şi restructurant
- protector
- elasticizant
- conferă supleţe tegumentară
- fortifiant pentru unghii
- conferă strălucire părului
| Recomandări- antiîmbătrânire şi reducere a ridurilor
- îngrijirea pielii mature, lipsite de tonus
- restaurarea elasticităţii pielii
- fermizarea pielii
- eczeme, psoriazis
- acnee şi alte afecţiuni ale pielii
- pevenirea îmbătrânirii fiziologice
- protejarea pielii de efectele agresiunilor externe
- cicatrici de la acnee şi varicelă
- vergeturi preventiv
- arsuri solare
- păr degradat, scalp uscat
- unghii fragile
|
Utilizarea în cosmetică a uleiului de argan
 | 
- aplicat pe piele ca atare, nediluat, pentru regenerare, restructurare cutanată, piele îmbătrânită, ten cu probleme
- ca ingredient inclus în compoziţii cosmetice pentru reducerea ridurilor, refacerea filmului hidrolipidic, în concentraţie de 5-30%
- ca ingredient în prepararea unguentelor destinate eczemelor, pentru cicatrizarea cât mai corectă a leziunilor tegumentare şi diverse afecţiuni ale pielii, 30-90%
- ca ingredient în compoziţii cosmetice pentru păr degradat, uscat, afectat de soluţii chimice, dând strălucire şi vigoare, 20-50%
- ca atare, nediluat sau combinat cu alte ingrediente pentru întărirea unghiilor fragile
- ca atare nediluat sau inclus în compoziţii cosmetice dedicate femeilor însărcinate pentru prevenirea vergeturilor, elasticizarea pielii corpului şi a zonei perineale
- ca ingredient în preparatele de masare a sânilor şi a zonei abdominale pentru prevenirea lăsării pielii
- ca ingredient în creme de zi protectoare şi hrănitoare
- ca ingredient în creme de noapte regenerante, antiage
- ca ingredient în compoziţii şi măşti capilare
|
Sinergii speciale
 |  - ulei de argan combinat cu ulei de rodie, ulei esenţial din lemn de trandafir pentru prevenirea sau tratarea intensivă a ridurilor
- combinat cu ulei de borago şi ulei esenţial de morcov pentru prevenirea îmbătrânirii cutanate
- combinat cu extract de nalbă, ulei de rosa mosqueta şi coenzima Q10 pentru catifelare şi favorizarea sintezei de colagen şi elastină
- combinat cu ulei de margarete şi apă de cistus ladanifer (într-o loţiune) pentru fermizarea pielii
|
Păstrare şi siguranţă
 | Păstrare: - Uleiul de argan fiind un ulei rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra la frigier.
| Date de siguranţă: - non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant
- uz extern!
|

reţete cosmetice cu ulei de argan
